ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΈΝΩΣΗ

Ο Σύνδεσμος Ελληνο-τσεχικής Φιλίας ιδρύθηκε μετά το πρώτο έτος της δραστηριότητας του Τσεχικού σχολείου και λειτουργεί επίσημα από το 2013. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από την  Markéta Strnadová με τη βοήθεια των παρακάτω ανθρώπων και φορέων, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

•        Για την επιστημονική, ηθική και υλική υποστήριξή τους:

Δημήτρη Καργιώτη, Αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μάριο Καργιώτη, Δικηγόρο
Τουριστικό γραφείο IRÍNY TOURS και τη Σωτήρα Κορετσκά Μαργαριτόπουλου

•        Επίσης:

Τον Σύνδεσμο Γυναικών της Λεπτοκαρυάς που μας παραχώρησε αίθουσα (2012,2013).
Το ΚΑΠΗ στην Λεπτοκαρυά που μας παραχώρησε αίθουσα (2012, 2013).
Το Α΄ Δημοτικό σχολείο στην Λεπτοκαρυά που μας παραχωρεί αίθουσα από το 2013 ως σήμερα.
Την Δημοτική βιβλιοθήκη στην Λεπτοκαρυά για έκτακτη παραχώρηση της αίθουσας.
Τον Τσέχικο Ραδιόφωνο Dvojka που μας προωθεί και μας παραχωρεί βιβλία.
Τους εκδοτικούς οίκους JAS, PB TISK που μας παραχωρούν βιβλία.
Το περιοδικό Květy που μας προώθησε.
Την θεατρική ομάδα ΠΟΥΠΟΥΛΟ που μας βοήθησε σημαντικά στις εκδηλώσεις.
Τους δωρητές των τσεχικών βιβλίων στην βιβλιοθήκη μας.
Την εταιρεία KAO.CZ για την δημιουργία της ιστοσελίδας μας.
Την εταιρεία GTL για την υπόσχεση της μεταφοράς βιβλίων από την Τσεχία από το 2015.

•        Για την συνεχή συμπαράστασή τους:

Την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη
Το Τσεχικό Σχολείο Χωρίς Σύνορα και την πρόεδρό του Lucie Boucher Slavíková
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας για την οικονομική υποστήριξη των δραστηριοτήτων του συλλόγου το 2015.

•        Τους γονείς των μαθητών και τα μέλη του συλλόγου μας.

•        Και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις δασκάλες μας:

Šárka Záveská Deligianni, Iva Havlíková

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, ΣΤΟΧΟΙ

Σκοποί του Σωματείου είναι:
  1. Η ανάπτυξη των πνευματικών, ηθικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στις χώρες της Ελλάδας και της Τσεχίας.
ii.                   Η σύσφιξη και προαγωγή της ελληνοτσεχικής φιλίας.
iii.                  Η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας, της αλληλεγγύης, της ευγένειας και όλων εν γένει των υψηλών ανθρώπινων ιδανικών.
iv.                 Η ευαισθητοποίηση σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα και η παρακίνηση ενεργούς συμμετοχής των μελών σε δράσεις για την αντιμετώπισή τους.
Το σωματείο είναι πλήρως αποχρωματισμένο κομματικά και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διάκριση προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα (αναφορικά με το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία κτλ.)
Η επίτευξη των σκοπών του Σωματείου επιδιώκεται με:
i.                     Την εκμάθηση, τη διδασκαλία και την παράδοση μαθημάτων της τσέχικης γλώσσας, ιδιαίτερα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Τσέχικο Σχολείο στην Ελλάδα» / « Česká školička v Řecku».
ii.                   Τη διδασκαλία, την παράδοση μαθημάτων και τη διοργάνωση διαλέξεων με θέμα την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα και την εν γένει πολιτιστική υπόσταση της Τσεχίας.
iii.                  Τη διεξαγωγή εξετάσεων της τσέχικης γλώσσας.
iv.                 Τη δημιουργία «εντευκτηρίου», ήτοι κέντρου κατάλληλου για τη συνάντηση των μελών του Σωματείου, καθώς και άλλων ατόμων που ενδιαφέρονται για τους στόχους του. Η τάξη, η ευκοσμία και οι κανόνες συμπεριφοράς εντός του χώρου του «εντευκτηρίου» θα ρυθμίζεται από εσωτερικό κανονισμό που θα συντάσσει η Γ.Σ., κατά τις διατυπώσεις του παρόντος Καταστατικού.
v.                   Την ίδρυση βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου τσέχικων βιβλίων.
vi.                 Τη δημιουργία αρχείου οπτικοακουστικού υλικού (π. χ. Video, audio), καθώς και άλλων συλλογών με θέματα από την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την καθημερινότητα και κάθε εν γένει πτυχή του βίου της Τσεχίας.
  1. Τη διαμόρφωση οργανωμένων εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών, θεατρικών, επιστημονικών, διδακτικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Σωματείου.
viii.              Τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, συναυλιών, καθώς και την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σωματείου ή σε παραχωρούμενο, δωρεάν ή επ’ αμοιβή από τρίτους χώρο για τους σκοπούς αυτούς.
  1. Την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, εκπομπών και ντοκιμαντέρ.
x.                   Τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για διδάσκοντες, τόσο εντός όσο και εκτός της έδρας του Σωματείου, τη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Τσεχία ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού.
xi.                 Την ίδρυση εργαστηρίου συγγραφής και έκδοσης δημιουργικής γραφής, περιοδικών και εφημερίδων στην ελληνική και την τσέχικη γλώσσα, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα για την προώθηση των προϊόντων συγγραφής σε χώρες του εξωτερικού.
xii.                Την έκδοση ανακοινώσεων, δελτίων τύπου, εφημερίδας, περιοδικών, θεματικών εργασιών, βιβλίων, ημερολογίων, καθώς και οποιουδήποτε εντύπου ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου, κατάλληλου για την προώθηση των σκοπών του Σωματείου.
xiii.              Τη διενέργεια λογοτεχνικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών διαγωνισμών.
xiv.              Την οργάνωση δημιουργικών προγραμμάτων για την επωφελή και δημιουργική απασχόληση των μελών κατά των ελεύθερό τους χρόνο.
xv.               Την ανάληψη εθελοντικών δράσεων για την υποστήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες.
xvi.              Την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών και εφαρμογών, καθώς και του Διαδικτύου (Internet) για την παρουσίαση και προβολή των δραστηριοτήτων του Σωματείου στα γεωγραφικά πλαίσια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όσο και ευρύτερα, πανελλαδικά και διεθνώς.
xvii.            Την διοργάνωση τακτικών ομιλιών, διαλέξεων, μορφωτικών, φιλολογικών και καλλιτεχνικών ημερίδων και εσπερίδων ή τη συνεργασία με άλλους φορείς προς αυτό το σκοπό.
xviii.           Τη διεξαγωγή συνεδρίων και συζητήσεων επί των επιστημονικών και κοινωνικών θεμάτων που άπτονται του ενδιαφέροντος του Σωματείου ή τη συνεργασία με άλλους φορείς προς αυτό το σκοπό.
xix.              Τη συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές
xx.               Τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συναυλιών, εκθέσεων, συνεστιάσεων, θεατρικών παραστάσεων, χοροεσπερίδων, καθώς και συζητήσεων «στρογγυλής τραπέζης» μεταξύ των μελών του Σωματείου, αλλά και τρίτων ή τη συνεργασία με άλλους φορείς προς αυτό το σκοπό.
  1. Τη διοργάνωση πολιτιστικών θεματικών εκδρομών, ταξιδιών και προγραμμάτων ανταλλαγών ή τη συνεργασία με άλλους φορείς προς αυτό το σκοπό.
xxii.            Τη μετάφραση εγγράφων, βιβλίων, υποτίτλων και άλλων έργων από την ελληνική στην τσέχικη ή σε οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα και αντιστρόφως.
xxiii.           Τη σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως μορφωτικού, καλλιτεχνικού, τύπου, ψυχαγωγίας, αθλητισμού κ.λ.π.. Τις Επιτροπές αυτές απαρτίζουν μέλη του Σωματείου και ορίζονται από το Δ.Σ., το οποίο έχει την ευθύνη για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον συντονισμό των εργασιών τους.
xxiv.          Την υποστήριξη των άριστων μαθητών με τη χορήγηση υποτροφιών, παροχή υλικών πόρων (π.χ. ενδεικτικά φορητού υπολογιστή, βιβλίων κ. λ. π.), καθώς και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
xxv.            Τη συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα, συλλόγους και οργανώσεις εθελοντικού, δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού.
xxvi.          Την ένταξη του Σωματείου σε πλαίσια ευρωπαϊκών σχεδίων.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΑΙΟ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πρόεδρος: Λουτσιε Πλοτζεροβά
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Καργιώτης
Γραμματέας: Μαρία Τσαουσίδου